auto
0

Fordov najbrži pick-up na svijetu

Klix.ba
Ford SVT F-150 Lightning je zbog svoje sposobnosti da ostvari impresivnih 237 km/h, u Guinness-ovoj knjizi rekorda zvanično proglašen najbržim pick-up kamionetom na svijetu.

Od zvanične premijere koju je turbo SVT Lightening imao 1999. godine u proglašen je najbržim pick-upom u velikom broju renomiranih auto magazina. Sada kad je to priznao i Guinness ovaj rekord važi za zvaničan.

Ford SVT F-150 Lightning u akciji
“Mi smo veoma ponosni na ovaj certifikat Guinnessovih svjetskih rekorda,” rekao je Tom Scarpello, voditelj marketinga sa SVT model i dodao “To je zasluženo priznanje za inžinjersku ekipu i sve vlasnike koji su godinama vozili SVT F-150 Lightning znajući da voze najbrži kamionet na svijetu.”

Provjera i verifikacija sposobnosti ovog Forda sprovedena je na ovalnoj test stazi Michigan Proving Grounds koja je ispunjavala sve uslove za bezbjedno ostvarivanje visokih brzina.

Da bi neki kamionet ili uopšte bilo koji automobil mogao ući u Guinnessovu knjigu rekorda mora biti iz serijske proizvodnje i dostupan bilo kome i u bilo kom autosalonu.

Uz sigurnu i stabilnu karoseriju za ostvarivanje ovog rezultata zaslužan je i 5.4 litreni V8 agregat koji isporučuje punih 324 KS pri poprilično niskih 4.750 okretaja u minuti.

Stoperica unutar kabine automobila je korištena za mjerenje prolaznog vremena po jednom krugu dužine 1.13 kilometara a to vrijeme je poslje pretvoreno u brzinu po jedinici km/h.

Za prvi krug bilo je potrebno 17.03 sekundi što daje brzinu od 238.090km/h a u drugom krugu vrijeme je iznosilo nešto sporijih 17.09 sekundi ili 237.253km/h.

Za zvaničan rezultat uzet je brzinski prosjek ova dva kruga koji iznosi 237.672km/h i sada važi za svjetski rekord u klasi pick-up kamioneta.