auto
3

Ford zvanično predstavio novi Galaxy

Klix.ba
Nekoliko dana nakon pojavljivanja nezvaničnih fotografija, Ford je zvanično predstavio svoj novi monovolumen u kojem će se, u veoma ugodnoj atmosferi, moći voziti sedam osoba.

Fordov veliki MPV (Multi-Purpose Vehicle) izvana je skoro nepromijenjen u odnosu na istoimenog prethodnika. Evolutivni pristup prilikom dizajniranja karoserije uključio je nekoliko stilskih detalja koji su viđeni na manjem modelu S-Max, a tu je i nova maska hladnjaka čiji oblik asocira na rješenja koja izvjesno vrijeme koriste u Aston Martinu. Sve zajedno trebalo bi biti dovoljno da Galaxy sada svojim eksterijerom zadrži stare i privuče nove kupce.

Poenta ovakvih automobila ipak je ono što se nalazi iza velikih toniranih staklenih površina. Galaxy odlikuje veoma prozračna i prostrana putnička kabina u kojoj se u standardnoj opciji nalazi sedam sjedišta. Zgodan detalj koji doprinosi upotrebljivosti je mogućnost potpunog preklapanja drugog i trećeg reda sjedišta, čime se Galaxy pretvara u veliko dostavno vozilo s ravnim podom. Uz zatvorene pretince zapremine 20 litara, tu su i nosači u vratima u koje staju 1,5-litarske boce. Korisni pretinci nalaze se i ispod sjedišta čije su nove konture osjetno povećale raspoloživi prostor za glave putnika u trećem redu.

Opremljen sa nekolicinom najmodernijih sigurnosnih sistema, Ford Galaxy će se nuditi sa dvije benzinske i četiri dizelske motorne opcije. Slabiji benzinski 1,5-litarski EcoBoost motor razvija 160 KS, dok će snažniji dvolitarski EcoBoost nuditi 240 KS. Iz dvolitarske radne zapremine Fordovi turbodizelski TDCi motori nudit će se sa 120, 150 i 180 KS. Najsnažniji u dizelskoj ponudi je dvolitarski biturbo motor koji razvija 210 KS i raspolaže sa 450 Nm najvećeg obrtnog momenta.