Vozit će ga Romain Dumas
1

Ford SuperVan 4 sa 1.973 KS stiže na Pikes Peak

D. B.
Ford će na ovogodišnju brdsku utrku Pikes Peak International Hill Climb doći sa brutalnim električnim kombijem pod nazivom SuperVan 4, koji razvija 1.973 KS.

Ove godine će biti održana 101. legendarna utrka, a Fordovi modeli su učestvovali na svakoj od njih uključujući Model Y koji se takmičio 1016. godine i postavio vrijeme od 28 minuta i tri sekunde.

Ford je predstavio SuperVan 4 sredinom 2022. godine kako bi proslavio lansiranje novog modela e-Transit, a premijeru je imao na Festivalu brzine Goodwood gdje ga je vozio Romain Dumas. Upravo će Dumas biti za upravljačem i na Pikes Peaku ove godine. Ovaj brutalni kombi je sjajan za Pikes Peak jer njegov električni pogon ne gubi snagu povećavanjem visine, za razliku od motora s unutrašnjim sagorijevanjem.

SuperVan 4 pokreću četiri električna motora koji isporučuju 1.973 KS. Od 0 do 100 km/h ubrzava za manje od 2 sekunde, a iako neće "napadati" aktuelni rekord Pikes Peaka, trebao bi ostvariti veoma dobro vrijeme. Aktuelni rekord iznosi 7:57.148, a postavio ga Dumas 2018. godine kada je vozio potpuno električni Volkswagen I.D. R Pikes Peak.