Tri električna motora
16

Ford SuperVan 4.2 razvija više od 1.400 KS i stiže na Pikes Peak

D. B.
Ford SuperVan je serija vozila visokih performansi ka kombinuju snažne motore sa komercijalnim kombijima ovog brenda, a potiče još s početka sedamdesetih. Potpuno električni SuperVan 4.2 učestvovat će na ovogodišnjoj utrci Pikes Peak International Hill Climb, odnosno njenom 101. izdanju, a vozač će biti Romain Dumas.

Oznaka 4.2 znači da je riječ o promijenjenoj verziji SuperVana 4.0 koji je debitovao na Festivalu brzine Goodwood 2022. godine. Fordovi stručnjaci su promijenili aerodinamiku kako bi povećali downforce za bolje performanse tokom vžnje kroz 156 zavoja Pikes Peaka. Dodaci uključuju karbonski prednji spliter i stražnji spojler, dok je težina šasije smanjena, no kombi je i dalje težak gotovo 2.000 kg.

SuperVan 4.2 je manje snažan u odnosu na 4.0 jer je Ford uklonio jedan od električnih motora, tako da ih sada ima tri umjesto četiri. Time je snaga smanjena na nešto više od 1.400 KS u odnosu na prethodnih 1.972 KS.

Model 4.0 je ubrzavao od 0 do 100 km/h za manje od dvije sekunde, tako da je 4.2 vjerovatno nešto sporiji. Novi pogonski sklop čini jedan motor naprijed i dva nazad kako bi se zadržao pogon na sva četiri točka. Kombi je dobio poboljšane osovine, STARD-ovu Li-polimerske NBC ćelije za bateriju, a podržana je i 600 kW regeneracija.

SuperVan 4.2 je dobio poboljšani sistem regenerativnog kočenja s karbon-keramičkim kočionim diskovima, kao i kovane magnezijske felge s Pirelli P Zero gumama. Tek blago je povezan s Fordom e-Transit Custom, stražnji dio karoserije je sadrži velike otvorene površine za bolju aerodinamiku, zbog čega vozilo ne izgleda kao komercijalno.

Kombi sada nosi novu Ford Performance šemu boja koja je kombinacija plave, narandžaste i ljubičaste. Livreja je debitovala na Fordovom Mustangu GT3.

Vezani članci