auto
0

Ford širi porodicu Focusa

Sarajevo-X
Potencijalni kupci Focusa uskoro će dobiti još veći izbor pri odabiru modela, jer uskoro stižu još dvije verzije. Prva i širem broju kupaca je zanimljivija novost o sedan verziji Focusa sa 4 vrata.

Do sada su u ponudi bile verzije sa 3 i 5 vrata, Estate karavanska izvedba kao i minivan C-MAX. Pored cabrioleta koji dolazi sljedeće godine, jedino bi nedostajao sedan. No, sada je i taj problem riješen i to vrlo uspješno.

Dok neki proizvođači dodavanjem zadnjeg kraja potpuno unište izgled automobila, kod Focusa nije bio takav slučaj. Dodavanje je proteklo vrlo uspješno, iako je vidljiva sličnost zadnjeg dijela sa većim Mondeom ovakav Focus izgleda vrlo elegantno. Kako je prije svega namjenjen porodičnim ljudima, funkcionalnost je bila vodilja pri konstruisanju, a o uspješno obavljenom poslu najbolje svjedoči prtljažnik izuzetne zapremine od 526 litara. Motorna ponuda sedana je identična ostalim izvedbama Focusa, a isto se odnosi i na unutrašnjost koju djeli sa 3/5v i Estate verzijom.

Druga novost vezana za Focus će posebno interesovati ljubitelje brzine, a radi se o konceptu ST modela. ST je skraćenica od Sport Technologies, a u ovom slučaju se ispod prednjeg poklopca Focusa nalazi 2.5-litreni petocilindraš, koji uz pomoć turbine razvija 220 KS, a preuzet je od Volvo-a. U kombinaciji sa 6 stepenim manuelnim mjenjačem, biti će to dostojan protivnik Golfu GTI, Meganeu Sport i drugim "trkačima" iz kompaktne klase.

Precizne performanse još su nepoznate, no govori se o maksimalnoj brzini od preko 230 km/h i ubrzanju do stotke za manje od 7 sekundi. ST stoji na orginalnim peterokrakim alu felgama od 18’, opremljenim niskoprofilnim gumama 225/40. Obje verzije Focusa svoju premjeru slave na Ženevskom auto salonu sljedeći mjesec, nakon kojeg sedan ide u prodajne salone, a ST odlazi na daljni razvoj i pripremu za serijsku proizvodnju.

B. K.