Kraj priče
2

Ford prekida proizvodnju modela C-Max i Grand C-Max

Klix.ba
U Fordu su donijeli konačnu odluku o povlačenju iz proizvodnje monovolumena C-Max i Grand C-Max.

U evropskoj filijali Forda još krajem jula nagovijestili su mogućnost povlačenja iz proizvodnje monovolumenskih modela C-Max i Grand C-Max (sedam sjedišta) koji su na evropskim tržištima izgubili bitku sa slično koncipiranim modelima iz rastućeg SUV/crossover segmenta i pridružit će se ranije povučenom modelu B-Max na čije je mjesto uskočio crossover EcoSport koji se proizvodi u Rumuniji.

Ford modele C-Max i Grand C-Max proizvodi u svojim njemačkim pogonima sa čijih proizvodnih traka silazi i aktuelni Focus, a u američkom automobilskom gigantu već su započeli pregovore s predstavnicima radnika o smanjenju broja radnih mjesta, što će prouzrokovati prestanak proizvodnje spomenutih monovolumena.

Prema izvještajima njemačkih medija, ukidanjem jedne od tri dosadašnje smjene u tvornici u njemačkom gradu Saarlouisu bez posla će ostati 1.600 radnika. U Fordu za sada šute o sudbini većih monovolumenskih modela S-Max i Galaxy koji su osvježeni prije nekoliko mjeseci, a prestanak proizvodnje modela C-Max i Grand C-Max pravdaju i činjenicom da bi njihovo prilagođavanje najnovijim evropskim normama o emisiji izduvnih gasova bilo preskupa investicija.