auto
0

Ford planira proizvodnju malog automobila u Indiji

FENA
Američki "Ford" je saopćio u utorak da planira ulaganje 500 miliona dolara u projekte u Indiji za izradu novog modela malog automobila i motora za vozila namijenjena azijsko-pacifičkom tržištu.

Kako je izvijestila novinska agencija IANS, kompanija planira izgraditi tvornicu motora kapaciteta 250.000 komada godišnje nedaleko od grada Chenaija, na jugu zemlje, koji će prvenstveno biti namijenjeni tržištu azijsko-pacifičke regije.

U postojećem pogonu proizvodit će se novi model malog automobila namijenjenog indijskom tržištu, prenijela je agencija DPA.

Potpredsjednik "Ford Motorsa" za azijsko-pacifičku regiju i Afriku John Parker je izjavio da su sredstva već stavljena na raspolaganje i da će nova postrojenja biti puštena u rad 2010.

Prema pisanju indijskih medija, mali auto koji bi trebalo da bude lansiran do 2010. izrađivat će se od lokalnih dijelova, a po svjetskom dizajnu, ali neće konkurirati ostalim malim jeftinim modelima kao što je novi mali auto domaće kompanije "Tata" koji košta 100.000 rupija (2.550 dolara).

Cijena novog "Fordovog" modela kretat će se između 300.000 i 400.000 rupija.

Zahvaljujući novoj investiciji, "Fordov" proizvodni kapacitet u indijskoj tvornici u Chenaiju bit će udvostručen na 200.000 vozila godišnje.

Američka kompanija je ranije najavila ulaganje 500 miliona dolara u izradu malih modela u Tajlandu i 510 miliona dolara u projekte u Kini.

Parker je objasnio da nova investicija potvrđuje značaj indijskog tržišta za ekspanziju kompanije. Ukupna "Fordova" ulaganja u toj azijskoj zemlji dostići će 875 miliona dolara.