Jedan od 250 primjeraka
28

Ford Mustang SVT Cobra R odiše duhom devedesetih

D. B.
Devedesete se uveliko vraćaju, a najsnažniji Mustang koji se mogao kupiti u to vrijeme bio je SVT Cobra R.

Primjerak Mustanga SVT Cobra R iz 1995. godine prodaje se na aukciji, prešao je svega 7.242 kilometra i u sjajnom je stanju. Karoserija je lakirana u originalnu bijelu boju, a ovaj sportski automobil krije mnogo više snage nego što se može naslutiti po njegovom vanjskom izgledu.

Automobil ima poklopac motora od fiberglasa koji nudi više prostora za veću usisnu granu 5,8-litarskog Windsor V8 motora posuđenog od pickupa SVT Lightning. Motor je dobio klipove veće kompresije, novu bregastu osovinu i veće kućište leptira za gas, a sve ove modifikacije su omogućile povećanje snage na 300 KS i 359 Nm obrtnog momenta. Snaga motora se preko Tremec 3550 petostepenog mjenjača prenosi na stražnje točkove.

R oznaka podrazumijeva niz poboljšanja ovjesa već agilne Cobre, uključujući Koni prilagodljive amortizere, opruge, stabilizatore i drugo.

Svi Cobra R modeli su lakirani u Crystal Clearcoat bijelu boju, a unutrašnjost je presvučena Saddlecloth tkaninom. Na automobilu je set originalnih 17-inčnih felgi s Nitto gumama.

Samo 250 primjeraka modela Cobra R je proizvedeno za modelsku 1995. godinu, a automobil na fotografijama je 237. po redu. U garaži prvog vlasnika je bio sve do 2014. godine, a drugi vlasnik ga je prodao 2021. godine. Sada se ponovo prodaje na aukciji s pređenih 6.759 kilometara.