Pripadao Kenu Blocku
11

Ford Focus RS RX prodan za 200.000 dolara

D. B.
Malo je profesionalnih vozača na svijetu koji su poput magneta privukli fanove širom svijeta kao što je to učinio majstor za drift Ken Block, a njegova popularnost opravdava visoku cijenu za Ford Focus RS RX koji mu je pripadao.

Block je poznat po nevjerovatnim automobilima i vrhunskim vještinama driftanja, a svoj Ford Focus RS RX je prodao za 200.000 dolara. Sav novac će donirati Team Rubiconu, humanitarnoj organizaciji koja pomaže ljudima pogođenim katastrofama. Automobil je prodan na aukciji Barret-Jackson.

Radi se o Focusu koji je viđen u videu Gymkhana Nine Raw Industrial Playground, a koji je na videoservisu YouTube skupio više od 46 miliona pregleda. To je rallycross automobil koji je svoj "život" proveo pred milionima ljudi na različitim stazama. Pokreće ga 2,0-litarski četverocilindrični motor sa Garrett turbopunjačem, koji isporučuje 600 KS. Automobil ima ojačanu šasiju i Rieger opruge.

Snaga se prenosi preko petostepenog sekvencijalnog Sadev mjenjača, Sadev stražnjeg diferencijala i Sadev centralnog diferencijala. U unutrašnjosti je zaštitni kavez urađen prema FIA specifikacijama, kao i M-Sport multifunkcionalni upravljač.