Optimiziranje za Evropu
16

Ford će evropskim kupcima ponuditi drugačije podešen Mustang Mach-E

E. L.
Ford će svoj prvi elektropokretan automobil Evropljanima premijerno predstaviti ove sedmice u Londonu, a prve isporuke očekuju se krajem godine.

Nakon odluke Forda da u martu neće biti među automobilskim kompanijama koje će svoje modele predstaviti na Sajmu automobila u Ženevi u američkom automobilskom gigantu odlučili su da će svoj prvi elektropokretan automobil Evropljanima predstaviti ove sedmice u Londonu.

Radikalno drugačiji od originala čije ime nosi, Fordov električni crossover Mustang Mach-E bit će podešen da optimalno odgovori na očekivanja i navike evropskih vozača, ali i evropske ceste, a u inžinjerijskom odjelu Forda u to ime rekalibrirali su upravljački sistem, ovjes, funkciju ESP-a i distribuciju snage na obje osovine.

U "plavom ovalu" nisu objavili koliko je kupaca u Evropi već rezervisalo svoj elektropokretan Mustang Mach-E, ali su rekli da se većina odlučila za opciju koja uključuje najveći ponuđeni kapacitet baterija (98,8 kWh) s kojim bi Mach-E (prema WLTP normama) s jednim punjenjem trebao preći 600 kilometara.

Pored učešća u projektu IONITY (zajedno s kompanijama BMW, Daimler i VW) koji će do kraja godine rezultirati instaliranjem 400 stanica za brzo punjenje baterija širom Evrope, ambicije Forda potvrđuje i činjenica da će za kupce na Starom kontinentu instalirati i 1.000 sopstvenih punjača.