Fokus na crossoverima
21

Ford će do 2024. godine na evropsko tržište plasirati sedam novih električnih automobila

D. B.
Ford ubrzano radi na ispunjenju obećanja koje se odnosi na potpuno električne automobile u Evropi, a sada je poznato da će do 2024. godine na tržište Starog kontinenta plasirati ukupno sedam takvih modela.

Ponuda će biti fokusirana na crossovere, uključujući električnu verziju kompaktnog modela Puma, kao i sportske te modele srednje veličine s pet sjedišta. Također, mogu se očekivati nove verzije kombija Transit i Tourneo, uključujući verzije Courier i Custom.

Crossover srednje veličine će biti prvi putnički električni model masovne proizvodnje iz Fordovog novog postrojenja u Kelnu, imat će pet sjedišta i domet od 500 kilometara. Ford će zvanično predstaviti ovaj model nešto kasnije ove godine, a proizvodnja počinje 2023. godine.

Transit Custom i Tourneo Custom također stižu naredne godine, dok se sportski crossover Puma, Transit Courier i Tourneu Courier očekuju 2024. godine. Mustang Mach-E i E-Transit su već dio Fordove evropske ponude. U Fordu se nadaju da će imati potpuno električnu ponudu putničkih vozila u Evropi do 2030. godine te da će u potpunosti eliminisati benzin i dizel do 2035. godine.

Veći dio Fordove ponude i dalje ovisi o motorima s unutrašnjim sagorijevanjem. Iz Forda kažu da je Puma njihovo najprodavanije putničko vozilo u Evropi, dok je Transit veoma čest u evropskim biznisima.