Poseban status
5

FIVA primila Mazdu MX-5 i Hondu NSX u klub historijskih automobila

D. B.
Mazda MX-5 i Honda NSX su u vrhu liste najpoznatijih japanskih sportskih automobila, a sada je ih je Međunarodna federacija za historijske automobile (FIVA) primila u klub odabranih.

FIVA je saopćila da se Mazda MX-5 i Honda NSX, modeli koji su se pojavili 1989. godine, sada mogu klasificirati među "historijske" automobile. Iako organizacija

Prema propisima, historijska vozila moraju biti stara najmanje 30 godina, očuvana i održavana tako da su u "historijski korektnom" stanju. Također, ne smiju se koristiti za svakodnevnu upotrebu te moraju biti dio FIVA-inog "tehničkog i kulturalnog naslijeđa".

Uzimajući u obzir te kriterije, FIVA poručuje da su zadovoljavajući primjerci Mazde MX-5 i Honde NSX sada dobrodošli u historijski klub.

Rane verije ovih modela, koji su postali kult, proslavljaju 30 godina na cesti.

FIA je kao historijske automobile klasificirala rane primjerke prve generacije Renaulta Clio koji se pojavio 1990. godine, kao i Lotus Carlton iz iste godine. Isti status su dobili Lamborghini Diablo, četvrta generacija Trabanta, Land Rover Discovery, Nissan Primera, Toyota Previa, Maserati Shamal, Aston Martin Virage Volante i BMW E63 Serija 3.

Predsjednik FIVA-e Tiddo Bresters je rekao da historijski automobili ne moraju biti posebno rijetki ili vrijedni da bi pronašli svoje mjesto u odabranom klubu.

Vezani članci