Autoindustrija
0

Fiat ponovno posluje s profitom

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Najveći italijanski proizvođač automobila "Fiat" objavio je da je kompanija u trećem tromjesečju ove godine ostvarila netoprofit od 25 miliona eura (37 miliona dolara), poslije dvaju uzastopnih tromjesečja gubitaka, te da očekuje da će do kraja godine nastaviti pozitivno poslovanje.

"Najgori period finansijske krize je savladan", izjavio je izvršni direktor "Fiata" Sergio Marchionne.

Italijanska autokompanija očekuje da će se uvjeti poslovanja popraviti do kraja godine i da se može očekivati da operativni profit bude veći od milijardu dolara za cijelu 2009. prenijele su agencije.

Netoprofit u trećem tromjesečju ove godine znatno je manji nego u istom periodu 2008., kada je ostvarena zarada od 468 miliona eura.

Operativni profit kompanije bio je 308 miliona eura, 61,5 posto manje nego minule godine, ali iznad tržišnih očekivanja od 260 miliona eura.

Prodaja "Fiatovih" auta porasla je 4,3 posto u trećem tromjesečju u poređenju s istim lanjskim periodom - na 538.900 jedinica, zahvaljujući stimulativnim mjerama mnogih vlada za podsticanje kupovine, uključujući Italiju, saopćeno je u Milanu.

Marchionne je u srijedu izjavio da "Fiat", ako se nastavi sa stimulativnim mjerama potražnje u Italiji, kako je to vlada obećala, može očekivati operativni profit od oko 1,5 milijardi dolara iduće godine, na osnovu procjene da bi prodaja mogla rasti između dva i tri posto.

Ako se program "staro za novo" prekine, "Fiatov" operativni profit će najverojatnije biti svega 1,1 milijarda dolara u 2010. godini, kazao je Marchionne.

Upozorio je da bi "Fiatovo" udruživanje s posrnulom američkom kompanijom "Chrysler" moglo dovesti do vanrednih izdataka čija će suma biti poznata poslije predstavljanja novog industrijskog plana "Chryslera" 4. novembra.

"Fiat" kontrolira 20 posto akcija "Chryslera", koji je izbjegao bankrot u junu ove godine, ali bi taj procent mogao da se poveća na 35 posto, čime bi italijanska grupacija mogla da preuzme kontrolu nad američkim autogigantom.

Dugovanja "Fiata", u koja nisu uključene finansijske obaveze, dostigla su 5,8 milijardi eura, u odnosu na 5,7 milijardi na kraju drugog tromjesečja ove godine.