U Nemogućoj misiji
21

Fiat 500 koji je Tom Cruise vozio u automobilskoj potjeri krije iznenađujuću tajnu

A. M.
Ako ste gledali novi nastavak Nemoguće misije "Dead Reckoning" ili bar najavni klip, franšize koja od prvog dijela obiluje vratolomijama, vjerovatno ste bili fascinirani malim Fiatom 500 i njegovom brzinom dok ga Tom Cruise lomi u petominutnoj potjeri. Mali "Fićo" krije veliku tajnu.

U sedmom filmu franšize Nemoguća misija, dok se Ethan Hunt bavi pronalaskom novog oružja i ujedno mračnim silama iz svoje prošlosti, niko baš nije očekivao da će maleni žuti Fiat 500, star više od pola vijeka, pomoći agentu Ethanu Huntu (Tom Cruise) da pobjegne i od zlikovaca i od policije, izbjegavajući pri tom pješake i dječija kolica. U trenutku kada je pritisnuo papučicu gasa, a već počeo smišljati izgovore da pokaže kako nije navikao na tako malene automobile, ostao je zapanjen snagom Fiata 500. Ali "Žućo" u ovom filmu nije obični Fiat 500.

Tajni agent Ethan Hunt vozio ga je po kamenim ulicama Rima kao da sutra ne postoji. Vozio ga niz stepenice, prevrnuo se u njemu, zaustavio se tik uz Fontanu del Moro na Piazza Navona, i na kraju završio na suvozačevom sjedištu pokušavajući ga ponovno voziti iz te nemoguće pozicije.

"Već smo snimali jurnjave automobilima u filmovima Nemoguća misija, ali ništa slično ovome", objavio je Tom Cruise na bivšem Twitteru/sadašnjem X-u još u junu 2023.

Ono što je fascinantno i što nam je poznato od prije, Cruise sve te vratolomije izvodi sam i rizikuje lomove kostiju. No, bar u filmu rane mu zarastaju brzinom svjetlosti i svemu tome nema kraja. Ali ono što nismo znali je da Fiat 500 u ovom akcijskom filmu nije baš uobičajeni Fiat 500.

Svi smo primijetili da je ono što je radio automobil iz 1960-ih daleko iznad njegovih realnih mogućnosti. Ali postoji nešto što su oni koji su snimili film neko vrijeme tajili. Neil Courbould, supervizor specijalnih efekata, otkrio je tajnu super "Fiće".

Scena je izvorno trebala biti jednostavna. No, Tom Cruise jednostavno se zaljubio u Fiat 500, te je zajedno sa scenaristima odlučio postaviti zanimljiviju scenu. A sve je bilo moguće jer je Fiat prošao kroz transplantaciju "srca". Njegov dvocilindarski motor od nepunih 500 kubika uklonjen je i zamijenjen električnim motorom od 500 KS iz Tesle. Druge informacije, poput baterije ili modela koji je donirao motor nisu otkrivene, ali nakon toga je potpuno jasno kako je mali Fiat u rukama Toma Cruisea onako luđački jurio. Ono što je korisno za sam Fiat, Italijani su ovaj film i malu ulogu arhaičnog Fiata 500 iskoristili za reklamu električnog Abartha 500e.

Nemoguća misija "Dead Reckoning" dobila je dvije nominacije za Oscara, čija dodjela će se održati na 96. po redu izdanju 11. marta. Film je naime nominovan za najbolji zvuk i najbolje vizuelne efekte.