Novi rekord
0

Ferrarijev model prodan za 16,39 miliona dolara

Totalsport
Jedan od modela California
Jedan od modela California
Kada je prije tri godine prodan Ferrarijev model California iz 1967. godine za više od deset miliona dolara, kolekcionari su pomislili da više od tog iznosa niko neće uskoro preći.

Prošlog vikenda na aukciji u Gooding's Pebble Beachu ne samo da je dostignuta ta cifra već je ona podignuta na granicu koju niko, barem u bližoj budućnosti, valjda neće moći nadmašiti.

Naime, prototip Ferraija 250 Testa Rossa iz 1957.godine prodan je nepoznatom kupcu za nevjerovatnih 16,39 miliona dolara. Sam automobil stajao je 14,9 miliona, no uz postotak od 10 posto kojeg ima aukcijska kuća kolekcionaru je iznos narastao na već spomenutih 16,39 miliona.

Ne sumnjamo da ovaj automobil ima ogromnu vrijednost, no ''običnim'' smrtnicima vjerovatno se vrti u glavi od ovakvih bolesnih iznosa.

Novom vlasniku ova brojka zasigurno neće napraviti veću štetu u kućnom proračunu, a uzevši u obzir nenormalne iznose na raznim aukcijama, nije isključeno da se uskoro pojavi novi kolekcionar kojemu će čak i 16,39 miliona dolara biti smiješan iznos.