Ukradeni podaci klijenata
40

Ferrari potvrdio da je hakovan, ali neće platiti otkupninu

D. B.
Ferrari je potvrdio da je bio žrtva cyber napada nakon kojeg su ga kontaktirali hakeri, no otkupninu kompanija iz Maranella ne namjerava platiti.

Umjesto da udovolji hakerima i plati otkupninu, Ferrari je pokrenuo istragu.

"Prema svojoj politici, Ferrari neće pristati na ucjenu i platiti otkupninu, jer bi to finansiralo kriminalne aktivnosti i omogućilo kriminalcima da izvršavaju svoje napade. Nakon primljenog zahtjeva za otkupninu, odmah smo pokrenuli istragu u saradnji s vodećom globalnom firmom za cyber sigurnost, a kontaktirali smo i relevantne vlasti. Sigurni smo da će istražiti ovaj slučaj u skladu sa zakonom", saopćeno je iz Maranella.

Direktor Ferrarija Benedetto Vigna je kazao da su hakeri možda došli u posjed imena, adresa, email adresa i telefonskih brojeva kupaca. Međutim, istraga je pokazala da hakeri nemaju finansijske informacije klijenata, kao ni informacije o vozilima koje oni posjeduju. Dosad odgovorna strana nije identificirana.

Ekspreti za cyber sigurnost su pozdravili Ferrarijevu reakciju te su se složili da pristanak plaćanja otkupnine pomaže u finansiranju hakera, dok nema garancije za povratak ukradenih podataka.

Međutim, Ferrarijevi klijenti su zabrinuti jer se njihovi podaci mogu prodati na tamnom webu i koristiti za počinjenje drugih krivičnih djela poput krađe identiteta i pevare.

Ovo nije prvi put da je Ferrari na meti hakera, jer je kompaniju u oktobru 2022. godine napala grupa RansomEXX. Tada je ukradeno 7 GB uputstava za popravke i drugi dokumenti. Da li ista grupa stoji iza novog napada, zasad nije poznato.

Proizvođači automobila su postali češća meta hakera u posljednje vrijeme jer traje digitalizacija vozila te se dodaju nove povezane mogućnosti. Međutim, uprkos tome, industrija najmanje plaća otkupnine "bijelim" hakerima koji pronalaze ranjivosti i otkrivaju ih kompanijama.

Ferrari se udružio s vodećom firmom za cyber sigurnost i ovaj incident smatra veoma ozbiljnim. Kompanija je istakla da njene svakodnevne operacije nisu ugrožene.