Stiže pomoć od najboljih
20

Ferrari i Maserati stižu u pomoć Alfa Romeu

Klix.ba
U FIAT-u su čvrsto odlučili da Alfa Romeo vrate među najbolje automobilske brendove. Za otprilike mjesec dana FIAT će objaviti početak zvanične tehničke saradnje između Ferrarija i Maseratija čiji će inžinjeri raditi na motorima koji će se ugrađivati u modele Alfa Romea.
Izvršni direktor FIAT-a i Chryslera, gospodin Sergio Marchionne, jučer je izjavio da će Ferrari imati veoma aktivnu ulogu u razvoju motora za Alfa Romeo, na sličan način kako su to do sada radili sa Maseratijem. Marchionne je u nastavku rekao da je najveći problem za Alfa Romeo u ovom trenutku što zapravo nemaju motor koji zaslužuje da na sebi nosi karakterističnu oznaku Alfa Romea.

Neimenovani glasnogovornik FIAT-a rekao je da Marchionne u skorije vrijeme planira predstavljanje trovolumenske i karavanske verzije modela Giulia, uz koje će se naći i kabrio dvosjed sa pogonom na zadnjim točkovima. Nove verzije Giulie u evropske prodajne salone trebale bi stići naredne godine, dok će ih na sjevernoameričkom tržištu moći kupovati tek 2015. godine. Giulie će se proizvoditi u fabrici Cassino u Italiji, a spomenuti Roadster silazit će sa Mazdinih proizvodnih traka u Hiroshimi, gdje će se 2015. također praviti nova generacija Mazde MX-5.

Pored modela MiTo i Giulietta, iz Alfa Romea je najavljeno da će do kraja godine početi prodaja modela 4C, sa godišnjom produkcijom od 2.500 primjeraka, od čega je 1.000 primjeraka planirano za evropsko tržište.