Ide na aukciju
23

Ferrari F50 koji je pripadao Mikeu Tysonu bi mogao biti prodan za 5,5 miliona dolara

D. B.
Primjerak Ferrarija F50 koji je nekada bio u vlasništvu bokserske legende Mikea Tysona bit će prodan na aukciji naredne sedmice.

Aukcija se održava 19. i 20. augusta, a procjenjuje se da bi Ferrari F50 mogao biti prodan po cijeni između 4,5 i 5,5 miliona dolara.

Riječ je o modelu F50 s brojem šasije 104220, koji je proizveden 13. februara 1996. godine. Lakiran je u Rosso Corsa crvenu boju i jedan je od svega 55 primjeraka koji su napravljeni za američko tržište.

Automobil je dostavljen u Beverly Hills brokeru Nadiru Amirvandu, ali ga je on ubrzo proslijedio Tysonu. Bokser ga je zadržao do 2001. godine, a potom prodao biznismenu Kevinu Marcusu.

U proteklih 20 godina Ferrari je promijenio nekoliko vlasnika, odnosno kolekcionara, a u maju ove godine aktuelni vlasnig ga je poslao na kompletan servis uključujući zamjenu seta kvačila i guma. Također, stručnjaci su radili na ovjesu i klima uređaju. U proteklih šest mjeseci je u automobil uloženo više od 75.000 dolara.

Legendarni Ferrari se prodaje sa svojim tvrdim krovom koji se može skinuti, kompletnim alatom, dokumentacijom, originalnim naljepnicama i mekanim krovom, a prešao je 9.966 kilometara.