Legendarni model
59

Ferrari F40 slavi 30. rođendan

Klix.ba
Ferrari F40 sa razlogom glasi za jednog od najvažnijih superautomobila u historiji. Veliki tehnološki napredak, performanse koje su i danas vrhunske te fenomenalan dizajn doslovno su ga odmah svrstali u ikonu automobilizima. Pomalo je nevjerovatno da je star već 30 godina.

Svojevremeno je Ferrari F40 nastao kako bi proslavio 40 godina postojanja kompanije Ferrari, zahvaljujući čemu je dobio i ime. Kao da to nije bilo dovoljno za ekskluzivnost, naknadno će se ispostaviti da je to posljednji model u čijem je razvoju intenzivno učestvovao i sam Enzo Ferrari.

Ferrari je razvio F40 u potpunoj tajnosti i u nevjerovatno kratkom roku. Bio je na cesti već nakon 13 mjeseci od početka razvoja, a kada je predstavljen svi su ostali zatečeni dizajnom i performansama. Glavni krivac za te performanse bio je fenomenalni 2,9-litarski biturbo V8 motor koji je proizvodio 478 KS, što je i u današnjem vremenu respektabilna količina snage.

Uz to, za F40 su korišteni vrhunski, lagani i snažni, materijali kao što je magnezijum, dok su paneli izrađeni od kevlara i karbonskih vlakana.

Prvi brk Formule 1 bio je najpoznatiji i najbolji promotor Ferrarija F40, a ovaj originalni snimak pokazuje svu brutalnost modela F40 ali i vozačka umijeća Mansella.

Brutalnu atmosferu i zvukove unutar takmičarskog Ferrarija F40 LM pogledajte i poslušajte ovdje.

Odličan prilog o Ferrariju F40 i poređenje sa Ferrarijem F50 u režiji odličnog Chrisa Harrisa pogledajte ovdje.

Ferrari je od 1987. do 1992. godine proizveo nešto malo preko 1.300 primjeraka modela F40, a danas na aukcijama redovno dosežu cijenu od preko jednog miliona američkih dolara.