Djelo desetočlanog tima
54

Ferrari 296 GTS napravljen od Lego kockica u stvarnoj veličini i teži je od pravog automobila

D. B.
Legovi modeli automobila postali su prilično sofisticirani u proteklim godinama, a sve je više i onih u stvarnim veličinama.

Dosad smo vidjeli Fiatove automobile napravljene od Lego kockica, Land Roverov Defender i mnoge druge, a sada je povodom otvaranja atrakcije Legoland Florida s Ferrarijevom tematikom napravljena replika modela 296 GTS u stvarnoj veličini.

U pravljenju Lego modela učestvovao je desetočlani tim, koji je utrošio 1.850 radnih sati. Automobil ima sve, funkcionalna prednja i stražnja svjetla, osvjetljene registarske oznake, vrata koja se mogu otvoriti i kompletnu unutrašnjost. Sve je napravljeno od Lego kockica, osim upravljača koji pripada pravom automobilu. Armaturna ploča je urađena u kombinaciji beži crnih kockica, a tu su i dva duboka sjedišta.

Ferrarijev V6 motor je također napravljen od Lego kockica.

Uprkos tome što je gotovo u potpunosti načinjena od plastike, replika je teža od pravog, funkcionalnog modela 296 GTS. Njena masa iznosi gotovo dvije tone, dok je pravi Ferrarijev automobil težak 1.540 kg.

Zasad nije poznato koliko je Lego kockica iskorišteno u sklapanju automobila, a Legoland Florida putem profila na Instagramu poziva pratioce da pogode "magični" broj.

Prethodno su od Lego kockica napravljeni mnogi automobili među kojima su Ferrari F40, Volvo V70, Ford F-150 Lightning, a za svaki od njih je iskorišteno oko 350.000 kockica.

Model će biti izložen u Legolandu od 8. marta.