Na aukciji u Monacu
6

Fernando Alonso prodao svoj Ferrari Enzo za 5,4 miliona eura

D. B.
Aktuelni vozač Formule 1 u ekipi Aston Martina, Španac Fernando Alonso, prodao je svoj Ferrari Enzo po vrtoglavoj cijeni.

Enzo je izuzetno cijenjen na tržištu, a dodatnu vrijednost mu osigurava činjenica da potiče direktno iz Alonsove kolekcije. Automobil je na aukciji u Monacu prodan za čak 5,4 miliona eura, što je dvostruko više u odnosu na trenutnu tržišnu cijenu ovog modela. Tokom prodaje je emitovana i Alonsova poruka.

"Ovaj automobil mi mnogo znači, proveo sam lijepe trenutke dok sam ga vozio. Zaista je magično umjetničko djelo. Znam da će biti u dobrim rukama, molim novog vlasnika da se brine o njemu i da uživa", poručio je Alonso.

Automobil posjeduje jednu od prvih proizvedenih karoserija za Enzo, Scocca no-1, što znači da je jedan od najranijih primjeraka.

Ferrari je proizveo samo 400 cestovnih primjeraka modela Enzo, kao i 30 FXX trkaćih automobila baziranih na Enzu. Alonsov Ferrari je lakiran u Rosso Corsa crvenu boju te je prešao svega 4.800 kilometara otkako je napustio fabriku 2011. godine.

Automobil nosi ime po osnivaču kompanije Enzu Ferrariju, a ovaj model je bio flagship iz Maranella tokom ranih 2000-tih te je nastavio tamo gdje su stali F40 i F50. Poznat je po karbonskoj monokok šasiji i lopaticama na upravljaču za promjenu stepena prijenosa, a pokreće ga 6,0-litarski V12 motor koji razvija 650 KS. Enzo od 0 do 100 km/h ubrzava za 3,6 sekundi i dostiže maksimalnih 350 km/h.