Nakon brojnih odgađanja
1

Faraday Future FF 91 u proizvodnji od marta, isporuke već u aprilu

D. B.
Proizvodnja luksuznog SUV-a Faraday Future FF 91 napokon će početi u martu, a prve isporuke kupcima se očekuju krajem aprila, potvrđeno je zvaničnim saopćenjem.

Ova najava dolazi nakon nekoliko odgađanja, prodaje sjedišta kompanije, pada vrijednosti dionica i promjene vodstva.

Iz Faradayja kažu da su uspjeli osigurati 135 miliona dolara, a ta sredstva će im omogućiti da započnu proizvodnju modela FF 91 gotovo šest godina nakon njegovog predstavljanja. Proizvođač koji je prodao sjedište 2020. godine i iznajmio fabriku u Hanfordu u Kaliforniji, planirao je proizvoditi 30.000 primjeraka modela FF 91 godišnje, no prethodni izvještaji su otkrili da je primljena samo 401 prednarudžba. Također, kompanija nije ponovo precizirala koliko će automobila proizvesti nakon što proces konačno počne.

Ipak, Faraday Future FF 91 je impresivan potpuno električni automobil koji ima luksuznu i udobnu unutrašnjost, tehnologiju prepoznavanja lica za svako sjedište i ukupno 11 ekrana od kojih jedan ima dijagonalu od 27 inča. Lista karakteristika se nastavlja sistemom upravljanja na sva četiri točka, poluaktivnim amortizerima, tri elektromotora i torque vectoring sistemom.

Faraday opisuje FF 91 kao "jedini Ultimate Intelligent TecLuxury EV proizvod sljedeće generacije", koji nudi domet od 613 kilometara zahvaljujući bateriji kapaciteta 130 kWh. Njegova ukupna snaga iznosi 1.050 KS, a od 0 do 100 km/h ubrzava za nešto više od 2,4 sekunde. Može se reći da specifikacijama parira najboljim i najskupljim automobilima. Iz Faradaya kažu da će biti konkurencija Ferrariju, Maybachu, Rolls-Royceu i Bentleyju, a s cijenom između 150.000 i 200.000 dolara će se naći u gornjem dijelu tržišta automobila.

FF 91 će se nuditi s dva paketa opreme, FF 91 Futurist Alliance ograničen na 300 primjeraka, i FF 91 Futuristik.

Kompanija je ranije prikupila više od 400 miliona dolara u namjeri da pokrene proizvodnju svog prvog automobila, no dosad to nije učinila. Ipak, čini se da nova investicija obećava da će FF 91 napokon "ugledati svjetlo dana".