auto
0

Exige iz Lotus Sporta

AutoOnline
Lotus Sport, kao što mu i samo ime kaže, sportski odjel Lotus Cars Ltd. kompanije je razvio novi Sport Exige, koji je u stvari direktni takmičarski derivat uspješnog Exigea.

Lotusu je u ovom slučaju veliku pomoć u izgradnji Exigea Sport pružila ekipa RTN, koje je između ostalog zaslužna i za pobjedu bentleya na Le Mansu. Tako je upotrebljena posljednja tehnologija za razvoj takmičarskih vozila što je rezultiralo izuzetno jakom i nevjerovatno laganom konstrukcijom.

Lotus Sport odjel je dizajnirao i razvio potpuno nezavisan ovjes sa dvostrukim poprečnim ramenima koje je proizveo Pilbeam. Od Lotusa smo već odavno navikli na izuzetno lagane automobile sa solidnom snagom, ali ovaj put i pogonska jedinica jednostavno obiluje "konjima". Snagu tako obezbjeđuje GM-ov V6 radne zapremine 3 litra, koji zahvaljujući opsežnim modifikacijama Swindon Racing Engines kompanije obezbjeđuje punih 400 KS. Ovu enormnu snagu na točkove prenosi šest-stepeni sekvencijalni mjenjač. Za sigurno i brzo zaustavljanje je zadužen visoko performansni AP-Racing kočioni sistem. na žalost ovaj Exige je unikat, i napravljen je samo jedan primjerak i to po narudžbi klijenta iz Azije koji se sa ovim automobilom planira takmičiti.

Planovi o proizvodnji još ovakvih Exigea ne postoje, ali je pri razvoju šasije i ostalih dijelova uzeto u obzir da se zadovolje osnovni regulatorni uslovi za takmičenje koji vladaju u svim zemljama. O kakvom se automobilu radi pored snage najbolje govori podatak da ukupna masa iznosi svega 850 kilograma, što je za pomenutih 400 KS i više nego lagan zadatak. Cijeli projekat Exigea Sport je razvijen i završen u toku šest mjeseci i to u potpunoj tajnosti.

E.Z.