Korisno je znati
5

Evo zašto nikad ne biste trebali voziti po poplavljenoj cesti

DP
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Osnovno pravilo za sve vozače u saobraćaju je svugdje isto, a to je da ne vozite poplavljenom cestom. Voda može biti puno dublja nego što izgleda.

Anonimni promatrač snimio je opasnu situaciju, u kojoj je vozač iz Južne Karoline ovu lekciju naučio na teži način. Naime, na snimci se vidi crveni "pickup" koji pokušava proći kroz očito poplavljen prolaz. Naravno, nije uspio.

[TWITTER]1228304943003717634[/TWITTER]

Promatrač koji je snimio cijeli događaj, rekao je za ViralHog da je, iz vozila koje je tonulo, vozač izišao kroz zadnji prozor.

Meteorolozi često koriste frazu "okreni se, nemoj se udaviti", kako bi upozorili vozače koji se približavaju poplavljenim cestama jer ih nivo vode često može zavarati. U nekim slučajevima, automobili mogu potonuti ili nestati u vodi.

Nacionalna meteorološka služba istaknula je da se više od polovice smrtnih slučajeva povezanih s poplavama desi u automobilima. Oni upozoravaju da vozač može izgubiti kontrolu nad autom i ako vozi preko vode čija je dubina svega 15 centimetara. Automobili mogu plutati u vodi dubine 30 centimetara, dok voda dubine 60 centimetara može odnijeti i većinu terenaca.

Pored toga, voda može potpuno pokvariti automobil, tako što će uništiti njegove električne sisteme i poplaviti motor. Ako i uspijete popraviti automobil, možete se susresti s drugim problemima poput plijesni i hrđe, prenosi Huff Post.