Snimak iz unutrašnjosti
73

Evo šta se događa u automobilskoj gumi prilikom vožnje

D. B.
Na YouTube kanalu Warped Perception objavljen je video koji prikazuje šta se događa unutar automobilske gume prilikom vožnje.

Zahvaljujući GoPro uređaju postavljenom na točak, ali u unutrašnjosti gume, moguće je vidjeti šta se tačno događa dok se automobil kreće cestom, uključujući balansne perle koje daju ideju o procesu rotacije.

Vidjeti unutrašnjost gume koja se okreće na automobilu neobičan je prizor, a za dodatni efekt se dodaju pomenute balans perle. To su zapravo sićušne kuglice napravljene od plastike ili stakla, koje se sipaju u gumu kada se ona namontira na felgu. Njihov zadatak je da balansiraju točak dok se okreće. Na internetu ima različitih diskusija na temu fizike, koje podržavaju i pobijaju funkcionalnost ovih perli.

Zaista je interesantno posmatrati šta se događa unutar gume dok ona prelazi "kratere" ulica Chicaga. Perle, odnosno zrnca, pružaju perspektivu na centrifugalne sile koje se događaju dok se guma okreće. Balans točka nije savršen, ali kada se u obzir uzme GoPro uređaj zalijepljen u unutrašnjosti, nije ni toliko loš.