Samo osam primjeraka
8

Evija Fittipaldi odaje počast Lotusovom F1 šampionu

D. B.
Lotus Evija je među najsnažnijim produkcijskim automobilima, a sada ponovo dospijeva na naslovnice zahvaljujući novom specijalnom izdanju.

Radi se o modelu Fittipaldi koji će biti proizveden u svega osam primjerka, a kako se moglo i očekivati, svi su već rasprodani. Specijalni model nosi ime po legendarnom brazilskom vozaču Emersonu Fittipaldiju, koji je 1972. godine vozeći Lotusov bolid osvojio titulu svjetskog prvaka Formule 1, dok je tim također došao do konstruktorskog naslova.

Naravno, Evija izgledom podsjeća na uspješni bolid Type 72 u kojem je Fittipaldi ostvario pet pobjeda u 11 utrka održanih tokom sezone 1972. godine. Kultna crna i bijela šema boja također puni 50 godina te je ručno nanesena na Eviju, dok automobil krasi i skica bolida Type 72. Na B stubu se nalazi broj 8 koji je bio na bolidu iz 1972. godine. Nazad se nalazi stražnje krilo s naljepnicama kojim se odaje počast pobjedama iz te sezone Formule 1.

U unutrašnjosti, odnosno na armaturnoj ploči, koncem prošiven potpis legendarnog šampiona. Direktna povezanost s bolidom Type 72 je konstrukcija rotirajućeg brojčanik koja je napravljena ručno korištenjem recikliranog aluminija uzetog od pomenutog bolida. Crna koža sa kontrasnim zlatnim koncem nastavlja temu karoserije. Dodatni zlatni detalji uključuju papučice, okvire ventilacijskih otvora, start/stop dugme i rotirajući brojčanik.

F1 šampion iz 2009. godine, Jenson Button, bio je među prvim koji su provozali specijalnu Eviju na Lotusovoj privatnoj stazi u Hethelu. I ne samo to, on je vozio i Emersonov bolid Lotus Type 72.

Potpuno električna Evija Fittipaldi ima iste specifikacije kao i standardna, a to podrazumijeva četiri električna motora koji isporučuju 2.011 KS i 1.704 Nm obrtnog momenta zahvaljujući kojim od 0 do 100 km/h ubrzava za manje od tri sekunde, do 300 za manje od devet sekundi te ostvaruje maksimalnu elektronski ograničenu brzinu od 350 km/h.

Iz Lotusa kažu da domet s jednim punjenjem baterije iznosi 402 kilometra.

Pomenutih osam primjeraka specijalnog modela bit će isporučivani kupcima od početka naredne godine.