auto
18

Euro NCAP: 5 zvjezdica za novi BMW Serije 5

Piše: E. T.
U agenciji Euro NCAP koja zbog sigurnosti putnika i pješaka već dvadeset godina "razbija" različite vrste automobila, novu su generaciju BMW-ovog modela Serije 5 ocijenili peticom. Istovremeno, FIAT Doblo nije prošao tako dobro.

Na provedenim simulacijama čeonog i bočnog sudara, kao i udara u pješaka, BMW-ova sedma generacija Serije 5 (520d, u konkretnom slučaju) osvojila je, očekivano, svih 5 zvjezdica, a u Euro NCAP-u su nakon testiranja posebno impresionirani konstrukcijskim rješenjima poklopca motora i sistemima za upozorenje i autonomnu reakciju na pješaka ispred automobila, što u slučaju udara znatno pomaže ublažavanju povreda.

Serija 5 je tako za zaštitu putnika ocijenjena s 91 posto, zaštitu djece 85 posto i pješaka 81 posto. Sve zajedno dovoljno je za maksimalnih 5 zvjezdica.

Euro NCAP je svoje testove proveo i na FIAT-ovom redizajniranom modelu Doblo koji je premijerno predstavljen 2010. godine pa onda i nije previše čudno što je praktični italijanski automobil na kraju svega osvojio samo 3 zvjezdice.