SIGURNOST PRIJE SVEGA
21

EU bi mogla uvesti posebne vozačke dozvole za vozače SUV vozila

A. M.
Francuska zastupnica u Evropskom parlamentu Karima Delli predložila je uvođenje nove vozačke dozvolu B+ kategorije za SUV vozila. To je ujedno cilj boraca za klimatske promjene zbog veće stope zagađenja koju proizvode ova vozila. Međutim, to je ujedno i inicijativa o većoj stopi sigurnosti zbog opasnosti koju SUV vozila predstavljaju za pješake, bicikliste i vozače manjih automobila.

SUV vozila, ne samo da zauzimaju više prostora i više zagađuju okolinu, nego je i u smislu sigurnosti na cestama veća vjerovatnost da će takva vozila pri sudarima s manjim putničkim vozilima nanijeti mnogo ozbiljnija oštećenja i izazvati potencijalno veće posljedice po putnike, smatra zastupnica Zelenih u Evropskom parlamentu, a prenosi Politico.

Standardna B dozvola, koja je trenutno potrebna za vožnju automobila i kombija nije u potpunosti adekvatna za velike putničke automobile - ističe Delli. Umjesto toga, ona u svom izvještaju o reformi pravila o vozačkim dozvolama u EU predlaže da se uvede nova dozvola B+ kategorije, koja bi se odnosila na automobile i kombije teže od 1,8 tona. Vozači bi je trebali moći dobiti probno nakon dvogodišnjeg korištenja B dozvole, ali tek od minimalno navršene 21. godine.

To bi prisililo vozače popularnih teških SUV-ova kao što su Audi Q7, Volvo XC90 i BMW X5 da koriste ažurirane dozvole koje zahtjevaju veći stepen odgovornosti u saobraćaju. Delli je dodala da bi moglo biti izuzetaka kada su u pitanju profesionali vozači ili vozači koji voze slična vozila u posebne svrhe, kao što su vozila hitne pomoći. Njen prijedlog također uključuje sistem vozačkih dozvola temeljen na bodovima za cijelu EU koji bi evidentirao saobraćajne prekršaje i poništavao ili suspendovao dozvole od određenog praga. Takav sistem ima potencijal smanjiti broj nesreća i smrtnih slučajeva na cestama.

Trenutno ne postoji sistem za kaznene bodove i zabrane vožnje na nivou cijele EU, iako je paket Komisije o sigurnosti na cestama iz marta uključivao prijedlog za diskvalifikaciju vozača za ozbiljne prekršaje na niovu cijele EU.