{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Elektronski sistemi za upravljanje automobilima

Klix.ba
22.2.2003. u 01:37
0
0
Elektronski sistemi za upravljanje automobilima
0
Elektronski sistemi za upravljanje automobilima
Zahvaljujući tehnologiji čija se primjena očekuje ubrzo automobili bi uskoro mogli biti opremljeni elektronskim sistemom za upravljanje, izjavio je njemački ekspert za elektroniku Mathias Sturm.
Vozači će i dalje okretati upravljač na instrument tabli, ali više neće postojati upravljački stub i vezne poluge ispod haube na vozilu. Umjesto toga, električni kabl biće jedina veza od upravljačkog sistema do prednjih točkova automobila.

Milioni tinejdžera na kompjuterskim igricama već voze pomoću sličnog upravljača, a mlazni Airbus avioni imaju slične kontrolne sisteme pri čemu joystick pilota šalje elektronske impulse za kontrolu malih elektromotora koji pokreću zakrilca.

Nova tehnologija već se primjenjuje u radu složenih mašina koje se moraju precizno pozicionirati (na hiljaditi dio milimetra), rekao je Sturm pred otvaranje jednog od vodećih svjetskih sajmova elektronike u Nürnbergu.

Osnovna prednost ovog "steer by wire" sistema za proizvođače automobila biće u tome što će se eliminirati korištenje teških metalnih dijelova, što znači da će vozila biti lakša i trošiti manje goriva, objasnio je Sturm. Pored toga, upravljački stub i poluge zauzimaju veliki prostor, pa bi oblik vozila mogao znatno biti izmjenjen kad ti dijelovi ne budu potrebni, dodao je njemački ekspert.

Rally Turske 2003.

28.03.2003. u 15:28
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: