Košta 1,3 miliona eura
43

Električni vatrogasni kamion će se boriti protiv požara u Arizoni

D. B.
Vlade i institucije u svijetu rade na elektrifikaciji svojih flota, a sada su vatrogasci u gradu Mesa u Arizoni dobili potpuno električno vatrogasno vozilo.

Riječ je o električnom kamionu koji je proizvela kompanije E-One i koji je postao "prvi potpuno električni vatrogasni kamion sjevernoameričkog stila" u Arizoni. Ovo vozilo će pomoći Mesi da ostvari svoj cilj o karbonskoj neutralnosti do 2050. godine.

Matična firma kompanije E-One, REV Group, nije otkrila mnogo detalja o kamionu, osim da kroz svoja četiri crijeva može izbaciti 2.839 litara u minuti. Jedno punjenje baterije je dovoljno za četiri sata rada. Kamion će biti u službi stanice Fire Station 211, čija je zgrada opremljena punjačem dovoljno snažnim da napuni bateriju vozila za tri i po sata.

Kamion E-One Vector je predstavljen 2022. godine i posjeduje 800-voltnu arhitekturu, kao i nekoliko baterija ukupnog kapaciteta 327 kWh. Može biti opremljen i dizelskim motorom za produženje dometa, što je korisno tokom situacija poput gubitka električne energije, zemljotresa i uragana. Motor se automatski pokreće i puni baterije kada su gotovo prazne.

Električni vatrogasni kamion je koštao grad 1,3 miliona eura, a sredstva su odobrili građani još 2018. godine.