Dobio sve dozvole
13

Električni SUV U5 će predvoditi kineski "napad" na evropsko tržite

D. B.
SUV kompanije Aiways koji nosi oznaku U5 predvodit će ofanzivu Kine na evropsko tržište električnih automobila.

Kompanija Aiways iz Šangaja je dobila sve potrebne dozvole i certifikate na osnovu kojih može u Evropi profavati svoj električni SUV U5. Prodaja će početi u drugom kvartalu naredne godine kada će U5 predstavljati konkurenta Volkswagen Grupi i Tesli s obzirom na planiranu cijenu osnovnog modela od 25.000 eura. Ključne "mete" su Njemačka, Holandija i Norveška.

Mali električni automobili iz Volkswagena i drugih konkurenata koštaju nešto manje od 30.000 dolara, a električni SUV bi mogao koštati dvostruko više. Primjera radi, Teslin Model X u Evropi košta više od 100.000 eura.

Model će se prvo početi prodavati u Kini, a evropska vezija će biti prilagođena ukusima kupaca na Starom kontinentu. Koštat će oko 28.000 dolara, a uprkos konkurentnoj cijeni kompaniju Aiways očekuje veliki izazov koji predstavlja razbijanje predrasuda o kvaliteti kineskih proizvoda. Suosnivač kompanije Fu Qiang smatra da su neke druge kompanije svojim neuspjesima kreirale loš imidž.

Međutim, on je dosad sarađivao s njemačkim partnerom Rolandom Gumpertom, nekadašnjim Audijevim inžiljerom i veteranom autoindustrije. Njihova kompanija Gumpert Aiways sada djeluje kao centar za istraživanje i razvoj s bazom u Ingolstadtu.

"Iako su naši inžinjeri uglavnom Kinezi, naš rad je baziran na njemačkoj tehnologiji", poručio je Fu.

Vezani članci