U Kini je već prisutan
79

Električni SUV Nio EL8 stiže u Evropu

D. B.
Na evropskom tržištu će se uskoro pojaviti još jedan električni SUV, a riječ je o modelu Nio EL8, koji je velik, snažan i prilično skup.

Dizajniran da bude rival modelima kao što su BMW iX i Mercedes-Benz EQS, EL8 dolazi standardno opremljen baterijom kapaciteta 75 kWh, koja nudi 463 kilometra dometa po WLTP ciklusu. Oni koji žele putovanja Evropom vjerovatno trebaju izabrati veću 100 kWh bateriju jer ona osigurava 508 kilometara dometa.

Sve verzije modela EL8 dolaze s dva elektromotora, po jednim na prednjoj i stražnjoj osovini, koji kombinovano isporučuju 652 KS i 850 Nm obrtnog momenta. Luksuzni SUV ubrzava od 0 do 100 km/h za 4,1 sekundu, što je impresivno s obzirom na činjenicu da je riječ o vozilu dugom 5.099, širokom 1.750 i visokom 2.199 mm. O masi nema informacija, no EL8 je definitivno prilično težak.

Nio će prodavati EL8 u Evropi sa šest sjedišta. Unutrašnjost je izrađena od ekološki prihvatljivih materijala, uključujući pjenu jastuka proizvedenu od soje te strop od materijala biljnog porijekla. Ozvučenje snage 2000W dolazi s 23 zvučnika, a tu je i ambijentalno osvjetljenje te laminirano staklo.

Kupci mogu naručiti EL8 sa sjedištima drugog reda prilagodljivim na 14 načina s naslonima za ruku, a na raspolaganju je i Executive Console, što uključuje frižider i konzolu. SUV je opremljen ekranima uključujući 12,8-inčni ekran infotainment sistema, digitalnu instrument tablu, head-up display i 6,6-inčni stražnji ekran. Posjeduje i 33 senzora visokih performansi za unapređenje naprednih samovozećih mogućnosti.

Zanimljivo, ovo nije potpuno novi model, jer se zapravo prodaje u Kini duže od jedne godine pod oznakom ES8.

Nio će prodavati EL8 u Njemačkoj po cijeni od 82.900 eura, ali će biti dostupan i kupcima u Danskoj, Norveškoj, Švedskoj i Nizozemskoj. Cijene za ova tržišta još nisu objavljene.