Vozilo nove generacije
160

Električni romobili sve su popularniji i u BiH: Vozeći ih nećete doći oznojeni na posao

Piše: Mirza Abaz
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Iako su već neko vrijeme veliki trend u svijetu, na ulicama širom BiH u posljednje vrijeme mogu se također vidjeti električni romobili. Zbog svoje praktičnosti, ekonomičnosti i kompaktnosti mnogi ih smatraju vozilom budućnosti, a vozeći ove romobile nećete doći oznojeni na posao.

Električni romobil ili trotinet funkcionira na električni pogon za koji nije potrebno potpomaganje nogama. Sasvim je dovoljno da pritisnete gas i on odmah kreće.

Ukoliko se ipak isprazni baterija na električnom romobilu, postoji mogućnost da se pokrene vlastitom snagom i na taj način nastavite svoju vožnju. Interes za ovim minijaturnim vozilom sve je veći i u BiH, a distributeri kažu da rasprodaju sve modele koje imaju na stanju u kratkom roku.

U prodaji se mogu pronaći modeli za odrasle i djecu

Iz kompanije 4ALL Sarajevo, jednog od distributera električnih romobila u glavnom gradu BiH, kažu da ovo prijevozno sredstvo u njihovim maloprodajama i veleprodajama košta 780 KM.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Ističu i to da je, ukoliko se uporedi utrošak električne energije na punjenje tokom ljeta s troškovima za gorivo i parkiranje automobila, jasno da je električni romobil vrlo jeftino vozilo za tople ljetne dane.

Mehanizam na koji funkcionira električni romobil je sličan mehanizmima na koje rade mopedi i motori. Ručica za dodavanje gasa obično se nalazi kraj desne ručke, dok se kočnica na istom principu nalazi kraj lijeve ručke. Također, postoje i oni modeli koji imaju klasičnu kočnicu koju imaju i bicikli. Dakle, za ubrzavanje je dovoljno pristisnuti ručicu prema dolje i romobil će se kretati. Električni romobili imaju sirenu, svjetla, ali i turbo i ekonomični mod.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Električni romobili u prosjeku mogu dosegnuti brzinu oko 25 kilometara na sat. S obzirom na to da se oni posmatraju kao prijevozno sredstvo i da imaju isti status kao i bicikli u saobraćaju, prema Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH nije potrebno nositi kacigu ili štitnike tokom vožnje ovog romobila na biciklističkim stazama, dok je za vožnju na otvorenoj cesti potrebno imati zaštitnu opremu.

Ukoliko živite u samoj gradskoj jezgri, sigurno ste se nekad našli u situaciji da vam je potrebno više od pola sata ili čak sat da dođete do radnog mjesta. Električni romobil, za razliku od automobila, ne troši gorivo i štedi vrijeme za traženje parkinga. Ovim romobilom se krećete slobodnom rutom kojom se kreću biciklisti, a čak se možete voziti i trotoarom. Ono što je prednost u odnosu na klasični bicikl jeste to što na posao ne dolazite oznojeni, jer ne trebate fizičku aktivnost kako biste ga pokrenuli.

Distributeri u BiH poručuju kako se električni romobili izuzetno dobro prodaju i da su sve popularniji među ljudima, posebno među mlađom populacijom, a mogu se pronaći i modeli za djecu.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Iako mi imamo samo jednu prodavnicu, ovdje u Sarajevu, mi distribuiramo električne trotinete širom BiH te moram kazati da nam najveći broj kupaca dolazi upravo iz Sarajeva. Međutim, velika je potražnja i u drugim gradovima BiH. Mi trenutno u svojoj prodavnici imamo naše 4ALL brendirane modele za odrasle 'GoGreen' i model za djecu 'Speedy'. Što se količine tiče, s obzirom na to da nam je isporuka kasnila zbog štrajka lučkih radnika i da smo robu preuzeli tek u aprilu, a uzimajući u obzir i loše vremenske uvjete, do sada samo prodali nekih 25 komada", rekli su iz 4ALL.

Ubjedljivo najprodavaniji Xiaomi trotineti

Baterija električnog romobila se puni vrlo jednostavno, a potreban vam je punjač koji dobijete pri kupovini romobila i najobičnija utičnica.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Iz MobiShopa, firme sa sjedištem u Zenici, naglašavaju kako je predviđeno vrijeme za punjenje električnog romobila oko tri sata te navode kako se na osnovu jednog punjenja baterije njim može preći u prosjeku 25-30 kilometara, ali da to opet zavisi od težine korisnika i terena na kojem se vozi. Ističu i to da najbolje performanse pokazuju kada korisnik ima oko 80 kilograma.

"Mi možemo reći da smo sve električne romobile koje imamo i prodali. Moramo istaći i to da ih je vrlo teško i nabaviti u Evropi. Kada smo ih tek dobili loše su se prodavali, ali čim je došlo prvo sunce bukvalno su prodani u sekundi. Nakon toga smo nazvali naše dobavljače iz Evrope da nam nabave još koji primjerak, ali su rekli kako ih ni oni nemaju na stanju. To je pravi bum u Evropi, ali i kod nas", kazali su iz MobiShopa Zenica.

Najprodavaniji model je Xiaomi M365, a najveća potražnja je za modelom Xiaomi M365 Pro. Međutim, govore kako je znatno teže doći do Pro verzije.

"Ovi trotineti se najviše prodaju u Sarajevu, Mostaru i Bihaću. No, kada bismo poredili ova tri grada, mora se kazati da ipak najveći broj mušterija dolazi iz Sarajeva. Tamo su dobri putevi, dosta je ravno i to je komparativna prednost. Imali smo mi na stanju i nekoliko jeftinijih modela koji su koštali oko 600 KM, ali oni su znatno slabiji od Xiaomija te su se lošije i prodavali. Xiaomi se ističe brzinom, težinom i kvalitetom izrade", kažu iz MobiShopa.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Osim što je savršeno prijevozno sredstvo u gradskim uvjetima i u ravnici, na kraju nam govore da je posebno interesantno to da električni romobili imaju mogućnost i uspona do 20 posto, tj. možete ih voziti čak i uz blagu uzbrdicu.