Ostao samo pepeo i prah
19

Električni Porsche Taycan potpuno izgorio, istražuje se uzrok požara

DP
Prošle sedmice u garaži kuće koja se nalazi na jugu Floride izgorio je Porsche Taycan. Povrh gubitka automobila, vlasnik se suočava i sa štetom na kući koja nije malena.

Posljedice nesreće zabilježene su fotografijama koje su postale viralne na društvenim mrežama. Tu je i video snimak koji svjedoči o uništenju Taycana.

Od luksuznog električnog vozila ostao je prah i pepeo. Okvir automobila i dalje postoji, ali kompletni interijer pretvorio se u ugljen. Video snimak svjedoči da je auto uništen do neprepoznatljivosti, a vatra je skoro istopila gume na točkovima. Šteta u garaži je velika, ali se može popraviti.

"Pokrenuli smo istragu i spremni smo pomoći ako nas pozovu. Laknulo nam je kada smo saznali da nije bilo povrijeđenih. Još uvijek je prerano za bilo kakve ocjene o mogućim uzrocima. Čekamo da završi istraga", kaže glasnogovornik kompanije Calvin Kim.

Požari u kojima stradaju električna vozila nisu veliko čudo u svijetu automobilizma.

Događalo se da Teslini modeli planu iz čista mira, a nesreće je istraživala kompanija i savezni organi za sigurnost u SAD-u. Rezultati istrage govore da je jedan od mogućih uzroka kvar na bateriji električnog vozila. Dok se slučaj izgorjelog Porschea detaljno ne istraži, bilo bi neodgovorno nagađati o mogućim uzrocima, piše Carbuzz.

Postoji vjerovatnoća da automobil nije izgorio zbog kvara, ali svjedočenja komšija ukazuju da se neposredno prije požara čula eksplozija. Vozilo se odnedavno nalazi u prodaji i relativno mali broj Taycana je trenutno na ulicama. Požar u garaži jedan je od potencijalnih znakova opasnosti koji utiče na zanimanje kupaca, ali zaključke bi trebalo donositi tek kada završi istraga.