auto
9

Električni Kia Soul EV osvojio još jednu nagradu

Klix.ba
Kia Motors bogatija je za još jedno međunarodno priznanje za model Soul EV, jer je nedavno u Francuskoj osvojila prestižno priznanje Prix Auto Environnement MAAF 2015.

Soul EV, koji je KIA-ino prvo 100-postotno električno vozilo, pobijedio je u kategoriji "gradskog vozila na alternativnu energiju". Prix Auto Environnement MAAF 2015, osnovan 2005. godine, čiji žiri čine novinari s automobilskog i ekološkog područja, nagrađuje inovacije i tehnologije, koje stimulišu održivu mobilnost.

Kia Soul EV dosad je dobio brojna ugledna globalna priznanja, između ostalog "Auto godine" u Norveškoj po izboru Dagbladet, Autofil i Dinside, "‘Najbolje ekološki prihvatljivo vozilo" po izboru čitalaca američkog MotorWeek's, te "Kanadski zeleni auto 2015." po mišljenju tamošnjeg udruženja automobilskih novinara.

Kia Soul EV je osvojio i nekoliko međunarodnih nagrada za svoj izgled, npr."Red Dot" za 2015. godine za izvanredan dizajnerski proizvod, koja je jedna od najcjenjenijih međunarodnih nagrada na području dizajna. Tome je slijedilo i američko priznanje "Good Design", koje nagrađuje savremenu dizajnersku odličnost.

Soul EV je potpuno električno vozilo, koje je idealno za gradske vožnje, a pored toga nudi i neobičan izgled, prostranu kabinu i velik prtljažnik. Pokreće ga moćni 192-ćelijski litijum-ionski polimerski baterijski sklop kapaciteta 27 kWh, a maksimalni domet vozila je 212 km s jednim punjenjem baterije.