auto
17

Električni autobus Proterra Catalyst E2 najavljuje revoluciju u javnom prijevozu

Klix.ba
Kompanija Proterra koja se bavi proizvodnjom električnih autobusa predstavila je svoj novi model Catalyst E2, koji posjeduje ogromnu bateriju od 660 kWh. Ovaj autobus ima domet od 563 km i najavljuje revoluciju u javnom prijevozu.

Gradovi širom svijeta pokušavaju smanjiti zagađenje zraka smanjenjem izduvnih gasova, posebno kada je riječ o dizelskim motorima koji izbacuju štetne čestice povezane s brojnim respiratornim problemima. Upravo su autobusi jedni od najvećih zagađivača, a njihova alternativa su električna vozila. Međutim, problem je njihov domet, zbog čega mnogi gradovi nisu spremni na promjene.

Ipak, kopanija Prottera je uspjela riješiti problem svojim modelom Catalyst E2 gotovo u potpunosti. Tokom testiranja je autobus prešao 966 km s jednim punjenjen, dok domet u svakodnevnim uslovima u saobraćaju iznosi od 312 do 563 km u zavisnosti od broja putnika.

E2 je namijenjen kraćim linijama, a dosad je kompanija prodala 312 autobusa u 35 zemalja. Kompletna flota je dosad preša 4 mililiona kilometara, čime se uštedjelo 2 miliona litara dizela te se spriječila emisija 4.500 tona ugljen-dioksida.

Autobus je dug 13 metara, ima 40 sjedećih mjesta, a njegova težina je maksimalno smanjena zahvaljujući upotrebi karbonskih vlakana. Autobus je težak 18 tona.