Poznate cijene za Chevrolet Volt
0

FOTO / Električni auto za 41.000 dolara

Sarajevo-x.com
"Chevroletovi" ovlašteni trgovci u SAD-u započeli su s primanjem narudžbi za Chevrolet Volt koji se ističe kao prvi serijski proizveden električni automobil s produženim dosegom, a koji će se naći na tržištu 2011. godine. Nakon njegovog predstavljanja u SAD-u, Volt izlazi na globalno tržište, i to prvo u Evropu i Kinu, krajem 2011. godine.

U SAD-u će Chevrolet Volt biti dostupan po cijeni od 41.000 američkih dolara, što prema trenutnom kursu iznosi oko 62 hiljade konvertibilnih maraka. Očekivano, vlada SAD-a je omogućila i posebne porezne olakšice koje iznose do 7.500 dolara, što smanjuje krajnju cijenu ovog jedinstvenog automobila na 33.500 USD.

Chevrolet će u SAD-u ponuditi program 36-mjesečnog leasinga za Volt s mjesečnom ratom već od 350 dolara. Prve isporuke Volta će uslijediti u saveznim državama Californiji, New Yorku, Michiganu, Connecticutu, Texasu, New Jerseyju te kasnije ove godine u Washingtonu D.C-u.

Chevrolet Volt je zasada jedino električno vozilo na tržištu koje može raditi pri različitim vremenskim i voznim uslovima bez ograničenja ili straha od ostanka na cesti s ispražnjenom baterijom. Njegov ukupan vozni domet iznosi preko 500 kilometara, te ga u svakom trenutku pokreće električna energija. Prvih 60 kilometara Volt ne emituje štetne ni druge plinove jer ga pokreće isključivo električna energija pohranjena u litij-jonskoj bateriji kapaciteta 16kWh. Kada se ona isprazni, uključuje se motor generator koji produžuje doseg za daljnjih 450 km s punim rezervoarom goriva.

Zavisno od svojih poreznih davanja, vlasnici Volta u SAD-u moći će ostvariti maksimalno 7.500 dolara odbitka pri kupovini, a tu su i ostale savezne i lokalne olakšice koje će moći koristiti. Tako će se vlasnici Volta u nekim državama moći kvalificirati za korištenje saobraćajnih traka za vozila s više putnika.

Chevrolet Volt će standardno dolaziti s kablom za napajanje iz 120-voltne utičnice, tako da će korisnici moći puniti svoj Volt ukopčavanjem u kućnu utičnicu. Prvih 4.400 kupaca Volta dobit će mogućnost besplatne nadogradnje na 240-voltnu stanicu za punjenje, uključujući instalaciju u dom kupca.