Trka unazad
3

Električni Audi RS3 protiv Porschea 911 GT2 RS u neobičnoj trci

Klix.ba
Trke ubrzanja su odavno popularne i kroz godine ih je bilo i neobičnih i vrlo zanimljivih, ali ovo je jedna od originalnijih. Kako zbog samog izbora automobila, tako i zbog načina trkanja.

Internet i YouTube su prepuni razih snimaka ubrzanja i trkanja u ubrzavanju, ali nije baš tako često da vidimo da jedan Audi RS3 pobijedi jednog od najbržih Porschea svih vremena, sada već proslavljenog 911 GT2 RS.

Istina, ovo nije baš obični Audi RS3, nego je riječ o električnom automobilu koji zahvaljujuči snažnom električnom motoru ima na raspolaganju veliku snagu i obrtni moment odmah. Također, zahvaljujući ovakvom pogonu Audi je u mogućnosti da jednakom silom ubrzava i unazad, tako da Porsche uprkos silnih 700 KS, ustvari, nije ni imao šanse.

Osim što je pobijedio Porschea u ovoj trci, električni Audi je oborio i rekord u brzini za vožnju unazad, koji je prije iznosio 162,7 km/h, te ga postavio na znatno većih i "okruglih" 200 km/h.

Naravno, ovaj Audi ima malo toga zajedničkog sa serijskim RS3 modelom te je ustvari riječ o posebnoj preradi koja za pogon koristi sklop iz bolida Formule E te raspolaže s impresivnih 1.180 KS.