Traju finalna testiranja
9

Električni Abarth 500 stiže sljedeće godine

D. B.
Električni Abarth 500 na tržište stiže 2023. godine, a to će biti prvi model visokih performansi još od Abartha 124 GT iz 2018. godine.

Novi model će označiti početak Abartha kao električnog FIAT-ovog pododjela za automobile visokih performansi. Drugi modeli će također proći Abarthov tretman, a šef brenda Olivier Francois je za Autocar rekao da Abart u svakom trenutku imati jedan do tri modela.

"Prije godinu i po dana rekao sam da neće biti teško proizvesti Abarthovu verziju električnog modela 500. Električni automobili su već sada zabavni za vožnju, a dobra vijest je činjenica da već radimo na tome. Kada sve bude zvanično, stvari će se brzo razvijati. Loša vijest je to što je ipak teže realizirati projekt nego sam mislio. Ako želite napraviti pravi Abarth, to onda nije isti električni pogon. Kad dobijete snagu i obrtni moment koji želite, to nije isti pogon, isti mjenjač, iste kočnice. Cijela stvar se mora prilagoditi", izjavio je Francois.

On je kazao da su finalna testiranja u toku uoči zvanične potvrde dolaska automobila.

"Bit će fantastičan, zvuk će biti veoma interesantan. Moći će se izabrati da li će automobil biti tih ili ne", dodao je Francois.

Abarthova zajednica fanova će imati ključnu ulogu u razvoju nadolazećih modela.

"Kada je riječ o marketingu, brend je totalno drugačiji od FIAT-a. Abarthovi fanovi neće kupovati FIAT i obrnuto. Uključit ćemo zajednicu u razvoj, a društvene mreže su idealne za to", istakao je on.

Električni FIAT 500 od 0 do 100 km/h ubrzava za 9 sekundi, dostiže maksimalnu brzinu od 150 km/h i ima domet od 320 km. Abarthova verzija će vjerovatno do "stotke" stizati za 7 sekundi. dok će maksimalna brzina iznositi oko 160 km/h. Ipak, domet će biti nešto manji.

Vezani članci