Novitet iz Everratija
40

Električna replika Forda GT40 će isporučivati 800 KS

D. B.
Kompanija Everrati najavila repliku Fordovog legendarnog trkaćeg automobila GT40 Le Mans, ali s električnim pogonom.

Britanska kompanija je saopćila da će automobil imati dva električna motora koja će isporučivati 800 KS i 800 Nm obrtnog momenta, dok će maksimalna brzina iznositi 200 km/h. Koristit će bateriju kapaciteta 60 kWh.

Originalni GT40 iz šezdesetih godina prošlog stoljeća pokretao je 7,0-litarski V8 motor koji je razvijao 485 KS i 644 Nm obrtnog momenta, a dostizao je brzinu od 330 km/h. Ovaj automobil je bio veoma lagan te dizajniran isključivo za pobjedu na utrci 24 sata Le Mansa. Iz Everratija kažu da električna verzija neće biti mnogo veća od 1.300 kg.

Za razliku od originala, električna replika će emitovati vještački zvuk V8 motora, kao i promjene stepena prijenosa. Vozač će moći birati "virtuelne brzine" nakon što aktivira Race mod.

Projekt nije restomod, jer je korištena nova školjka i šasija, a proizvodi ih kompanija Superformance iz SAD-a za šta posjeduje licencu.

Cijena zasad nije poznata jer varira od narudžbe do narudžbe. Originalni GT40 se trenutno prodaje za milionske iznose. Kada bude proizveden GT40 će se pridružiti Everratijevoj rastućoj električnoj floti koja uključuje Porsche 911 964, Land Rover Defender i Mercedes-Benz 280SL.