auto
0

Eleanor iz filma "Nestali za 60 sekundi" ide na aukciju

Klix.ba
Čuveni Ford Mustang GT500 iz 1967. godine, poznatiji pod imenom Eleanor, koji je "odigrao" jednu od glavnih uloga u filmu "Nestali za 60 sekundi", bit će od 14. do 19. maja na aukciji Original Spring Classic, koja će se održati u Indianapolisu (SAD).

Za potrebe jednog od filmskih hitova s početka 21. stoljeća napravljeno je 11 primjeraka karizmatičnog Mustanga, a u ovom trenutku u voznom stanju su samo tri, dok su dva u potpunosti uništena prilikom snimanja filma.

U svakom slučaju, nijedan od spomenutih Fordova nije originalni primjerak koji je krajem šezdesetih godina napravio čuveni Shelby, već se radi o replikama koje su nastale na osnovi Mustanga Fastback.

Automobili su napravljeni u kompaniji Cinema Vehicle Services, a učešće u projektu uzeo je i Chip Foose koji je svoje dizajnersko i inžinjersko umijeće najbolje pokazao u popularnoj TV emisiji Overhaulin'. Eleanor u besprijekornom stanju pod poklopcem motora krije 5,7-litarski V8 motor sa 400 KS.

Uz certifikat koji garantuje autentičnost, prema preliminarnim procjenama, privatni vlasnik kući bi trebao otići sa više od 100.000 dolara.