Rijedak automobil
5

Ecclestoneov Jaguar D-Type bi mogao biti prodan na aukciji za 12 miliona dolara

Klix.ba
Jaguar D-Type je definitivno jedna od legendi u svijetu automobilizma, a to pokazuju i očekivanja da će na aukciji biti prodan po cijeni između 10 i 12 miliona dolara.

D-Type je debitovao 1954. godine, a radi se o jednom od najpoznatijih automobila koje je Jaguar ikada proizveo. Tokom proizvodnje ovog sportskog automobila, koja je trajala samo tri godine, Jaguar je pobijedio na Le Mansu, Sebringu i mnogim drugim stazama prije nego je otišao u historiju. Jaguar je proizveo ukupno 53 automobila za svoje kupce, kao i 18 automobila za utrke. Jedan primjerak će biti prodan na aukciji 19. januara.

Procjenjuje se da će novi vlasnik za Jaguar D-Type iz 1956. godine izdvojiti između 10 i 12 miliona dolara. Automobil je u savršenom stanju i jedan je od prvih proizvedenih primjeraka. Zanimljivo, njegov prvi vlasnik je nekadašnji prvi čovjek Formule 1 Bernie Ecclestone, a imao ih je još nekoliko, među kojima su poznati vozači Peter Blond i Jean Bloxham. Automobil su koristili za utrke u Velikoj Britaniji te su se takmičili na stazama kao što su Goodwood, Brands Hatch, Oulton Park i Crystal Palace, a osvojili su mnogo trofeja.

Karoserija je ofarbana u originalnu crvenu boju, a automobil pokreće 3,4-litarski motor. Automobil je ponovo ponuđen na prodaju nakon deset godina, a posjeduje originalnu dokumentaciju.