Završio na dnu okeana
47

Dvije tužbe za Volkswagen Grupu zbog sumnje da je Porsche uzrokovao požar na brodu Felicity Ace

D. B.
U februaru 2022. godine je izbio požar na teretnom brodu Felicity Ace, koji je u konačnici potonuo i završio na dnu Atlantskog okeana. Sa sobom je u propast odveo oko 4.000 uglavnom automobila brendova iz Volkswagen Grupe, a drama još nije gotova jer su pokrenute dvije tužbe.

Bloomberg javlja da su protiv Volkswagen Grupe pokrenute dvije tužbe zbog sumnje da je požar uzrokovala litij-jonska baterija u jednom od Porscheovih automobila, koji su bili na putu ka kupcu. Teretni brod Felicity Ace se zapalio blizu Azora dok je prevozio skupocjene automobile vrijedne 155 miliona dolara, među kojima je bilo i 1.110 Porscheovih vozila. U tužbi se navodi da je jedan od tih automobila uzrokovao požar, koji se kasnije pretvorio u ogromnu katastrofu.

Jedna od tužbi je podnesena na sudu u Stuttgartu, gradu koji Porsche naziva svojim domom. Podigao ju je operater teretnog broda Mitsui OSK Lines, kao i kompanija Allianz koja je osigurala Felicity Ace. Zanimljivo, tužba je podnesena prije više god godinu, no razvoj situacije je zaustavljen zbog razgovora o drugoj tužbi na sudu u Brunswicku u Njemačkoj.

Dodatni razgovori između umiješanih strana će biti obavljeni ove godine, a ako ne dođe do nagodbe, tužbe će biti nastavljene. Prema dokumentima povezanih s prvobitnom tužbom iz 2023. godine, dvije strane otpužuju Volkswagen Grupu za uskraćivanje informacija o rizicima povezanih s transportom elektrificiranih automobila. Osim toga, tužba pokrenuta na sudu u Stuttgartu navodi da VW nije naveo neophodne mjere predostrožnosti za siguran transport automobila.

Bloomberg javlja da je požar krenuo od Porscheovog električnog automobila, a to može biti samo Taycan. Međutim, treba na pomenuti da Porsche prodaje i različite verzije modela Cayenne i Panamera s plug-in hibridnim pogonima, koji imaju manje baterije. Matična kompanija Volkswagen je potvrdila da su pokrenute dvije tužbe, dok su Mitsui OSK Lines i Allianz odbili komentarisati slučaj.

Na brodu su bili modeli Audi A5 Convertible (84), Audi A5 Coupe (43), Audi A5 Sportback (147), Audi E-Tron (121), Audi Q3 (297), Audi Q3 Sportback (144), Bentley Bentayga (77), Bentley Continental GT (38), Bentley Continental GTC (50), Bentley Flying Spur (25), Lamborghini Aventador (15), Lamborghini Huracan (20), Lamborghini Urus (50), Porsche (23 napravljena u Zuffenhausenu, 19 u Leipzigu i 126 u Bratislavi), Volkswagen Caddy (47), Volkswagen Golf (199), Volkswagen ID.4 (159), i Volkswagen T6 (116).

Treba napomenuti da je ovo nekompletna lista automobila Volkswagen Grupe koji su potonuli s brodom, a bilo je i automobila u privatnom vlasništvu među kojim su Ford Mustang GT (2015. godina), Porsche 718 Boxster GTS 4.0, BMW 750i (2007. godina), Honda Prelude SiR (1996. godina), kao i Land Rover Santana (1977. godina) napravljen u Španiji pod licencom Land Rovera i korištenjem dijelova Defendera.

Podsjetimo, Lamborghini je morao ponovo pokrenuti proizvodnju Aventadora kako bi zamijenio 15 izgubljenih primjeraka verzije Ultimate.