Ulazak u električnu eru
181

DS postaje potpuno električni brend od 2024. godine

D. B.
DS je postao još jedan od brendova u nizu koji u budućnosti planira prodavati samo električne automobile.

Istina, DS od 2019. prodaje elektrificirane automobile, ali radikalnu promjenu, odnosno prelazak na proizvodnju isključivo električnih automobila namjerava realizovati od 2024. godne.

Kompanija nije otkrila mnogo detalja osim potvrde da će "ojačati" svoju ponudu nudeći električnu verziju modela DS 4. Nakon toga će biti predstavljen novi dizajn te će se pokrenuti prvi 100 posto električni projekt iz Stellantisa baziran na STLA Medium platformi.

Modeli bazirani na pomenutoj platformi bit će dugi između 4.200 i 5.000 mm te će imati baterije kapaciteta između 87 i 104 kWh, koje će omogućiti domet do 700 km.

Nadolazeći model će sadržavati "izvanrednu tehnologiju i poboljšanja" te ponuditi "tehničke funkcije koje će savršeno odgovarati DS-ovim kupcima".

"Automobilska industrija se mijenja široko i brzo. Kao pionir, kompanija DS Automobiles je predvidjela ovaj potez pa je elektrifikacija u centru naše strategije", izjavila je direktorica DS-a Beatrice Foucher.

Ona je dodala da je odlučila ubrzati razvoj električnih vozila kako bi se "kreirala nova 100 posto električna umjetnost putovanja, poželjna u smislu zabave, kvaliteta i performansi". Ovaj "izazovni električni plan" će početi dobijati svoj oblik 2024. godine.