U oktobru
6

DS će u Parizu predstaviti električnog rivala Audiju Q2

Klix.ba
DS namjerava na Sajmu automobila u Parizu u oktobru predstaviti električni SUV koji će biti baziran na kompaktnom modelu, a koji će biti rival Audiju Q2 2019. godine.

Električna verzija novog automobila će biti dostupna od samog početka prodaje, a s jednim punjenjem baterije će moći preći do 200 km. Vjeruje se da će ovaj automobil fokusiran na urbane sredine posjedovati bateriju od 50 kW.

DS-ov SUV će koristiti CMP platformu (Compact Modular Platform), a bit će dostupan s električnim i konvencionalnim pogonom. Bit će to drugi od ukupno šest novih modela koji će se pojaviti na tržišu u narednih šest godina. Prvi od njih je nedavno predstavljeni DS 7 Crossback.

Šef PSA Grupe za Veliku Britaniju Stephane le Guevel potvrdio je dolazak SUV-a iz B segmenta kao novog modela u ofanzivi DS brenda, koja će uključivati četiri nova SUV-a.

Od preostala dva modela koji će stići do 2021. godine, jedan će biti hibridni.

Novi baby SUV bi također mogao indirektno zamijeniti aktuelni DS 3 supermini koji će izgledati kao manja verzija modela 7 Crossback. Kad se nađe u prodaji 2019. godine, model bi trebao ostvariti trostruko veću prodaju u odnosu na 7 Crossback.

DS 7 Crossback će postati prvi kompanijin model na alternativno gorivo kad se pojavi plug-in hibrid u narednim mjesecima.

Nadolazeći mali SUV će postati prvi DS s električnom verzijom.

Le Guevel je potvrdio da će DS-ovi veći modeli kao što je 7 Crossback imati plug-in hibridne verzije, dok će manji modeli poput nadolazećeg SUV-a rivala Audiju Q2 biti električni. To se poklapa sa strategijom PSA Grupe, jer će Peugeot 3008 biti ponuđen i kao hibrid, dok će model 208 imati električnu verziju.