Potpuno drugačiji
7

DS Automobiles najavio novu perjanicu

Piše: E. T.
Novi automobil s vrha ponude luksuznog brenda francuske grupacije PSA krasit će spektakularan dizajn, a trebao bi nositi oznaku DS 8.

U francuskoj automobilskoj kompaniji DS koja je prije nekoliko godina postala zaseban luksuzni brand PSA grupacije uveliko pripremaju novi model koji će biti na vrhu ponude, a DS 8 bi u prodajne salone trebao stići za dvije godine.

Suštinska razlika u odnosu na direktnu konkurenciju koja dolazi iz BMW-a (Serija 5), Mercedesa (E-Klasa) i Audija (A6) je oblik karoserije, jer su u DS Automobiles naglasili da njihov najveći i najluksuzniji model u ponudi neće imati klasičnu trovolumensku formu.

Umjesto sedana DS Automobiles će kupcima ponuditi nekonvencionalno dizajniran i veoma atraktivan "fastaback" dvovolumen koji će svojim izgledom biti veoma sličan konceptnom modelu Numero 9 (na fotografijama) koji je DS predstavio prije nekoliko godina. Automobil će biti zasnovan na platformi koju koristi aktuelni Peugeot 508, a pored benzinskih i dizelskih motora u ponudi će biti i hibridna pogonska opcija.

"Ideja je dobila zeleno svjetlo. Naš najveći i najluksuzniji automobil zaista će izgledati spektakularno i neće imati nikakvih sličnosti s modelima koje nudi konkurencija", rekao je drugi čovjek odjela za produkciju Eric Apode.

Ostaje pitanje hoće li DS Automobiles biti prvi brand kojim će se PSA nakon dugogodišnje pauze vratiti na tržište Sjeverne Amerike.