auto
0

Druga šansa za Renault Lagunu

NINA
Pad prodaje Lagune koji može "zahvaliti" dolasku Peugeota 407, a i redizajniranog Citroena C5, natjerao je Renault da pošalje osvježenu verziju na tržište.

Ova generacija Lagune predstavljena je 2001. godine, a na tržištu treba opstati do kraja 2006., kada bi trebao biti predstavljen nasljednik. Tako sada Renault radi lagano "zatezanje bora", koje se prije svega primjeti po novom izgledu prednjeg kraja. Promjene na tom djelu su najveće, mada je i ostatak automobila lagano "dotaknut". Oko toga da li je novi dizajn donio poboljšanje bi se mogle voditi polemike, dok za ostale promjene nema takve dvojbe.

Prije svega, tu je sada više opreme serijski, a i lista dodatne je proširena. Kao naprimjer, tu su sada automatska parkirna kočnica, bolji mp3 audio sistem sa podrškom za DVD, novi navigacioni sistem sa 3D mapama kojim se upravlja "đojstikom" smještenim pored ručice mjenjača (po uzoru na BMW-ov iDrive). Unutrašnjost je pored novog upravljačkog sistema navigacije dobila još niz sitnijih promjena u cilju poboljšanja ergonomije, a sve te promjene ostavljaju dojam kao da je nanovo dizajnirana.

Motorna ponuda nije puno mjenjana, osim što su dizelaši prilagođeni strožijim normama o ispušnim plinovima. Kod benzinskih kolega, 2.0 Turbo motor je dobio dodatnu snagu, tako sada umjesto 163 razvija zdravih 200 KS.

Također, najavljena su i dva nova dizelska motora sa 4 i 6 cilindara, no datum njihovog dolaska još je nepoznat. Premjerno prikazivanje obnovljena Laguna će imati 10. februara na AutoRAI salonu automobila.

B. K.