Dvostruka namjena
23

Donald Trump i njegova porodica voze se u specijalnom vozilu pod nazivom "Zvijer"

DP
Foto: Screenshot Youtube
Foto: Screenshot Youtube
Limuzina aktuelnog predsjednika Amerike Donalda Trumpa, koju je isporučila američka Tajna služba, imala je svoju prvu vožnju u septembru 2018. godine, prevozeći američkog predsjednika do sjedišta Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Od tada, poznate su pojedine karakteristike ovog specijalnog vozila, poznatijeg pod nazivom "Zvijer".

"Zvijer" je oklopno vozilo koje ima dvostruku namjenu, za prijevoz i zaštitu. Uloga mu je ne samo prevesti predsjednika Amerike, članove njegove porodice i dužnosnike s jednog mjesta na drugo, već i zaštititi putnike u slučaju opasnosti, bilo da je automobil u stanju mirovanja ili u pokretu.

Prijevoz

Tokom proteklih desetljeća, mnogi proizvođači automobila zadovoljavali su potrebe američkih predsjednika, kada je riječ o konstruiranju automobila sa specijalnom namjenom. Većinom su to bile limuzine koje su proizveli Cadillac i Lincoln. Aktuelna predsjednička limuzina dolazi iz General Motorsa, barem kada je riječ o šasiji, preuzetoj od Chevroletovog modela kamiona Kodiak, sposobnog podnijeti režim intenzivne eksploatacije, dok je karoserija pozajmljena iz Cadillacovog modela XT6, navodi Motor Biscuit.

Težina "Zvijeri" iznosi nešto više od devet tona dok su pneumatici ovog automobila specijalno ojačani tako da vožnju mogu nastaviti i ako se ispumpaju ili probuše.

Karakteristike pogonskog sklopa automobila nisu poznate, ali s obzirom na njegovu težinu, bilo bi sasvim razumljivo da su u stanju dovoljno ubrzati što dalje od eventualne prijetnje.

Zaštita

Kako bi "vrhovni zapovjednik" bio adekvatno zaštićen, automobil sadrži oklop, koji je i glavni razlog za njegovu neuobičajenu težinu. Materijali upotrebljeni za izradu oklopnih panela vrata i podvožja nisu poznati, ali su vrata i prozori, kao i u slučaju drugih oklopnih vozila, debeli i teški.

Unutrašnjost automobila neprobojna je u slučaju biohemijskog napada, a prisutni su i mnogi neobični dodaci, poput mogućnosti da automobil ispusti suzavac i napravi oblak oko sebe, zatim da ostavlja skliski trag kako bi automobilu koje ga juri poremetilo upravljanje, dok su čak i ručice vrata elektrificirane kako bi udar struje odvratio svakog ko neovlašteno pokuša ući.

Medicinska oprema

Ako se ukaže potreba za hitnom medicinskom intervencijom, "Zvijer" je i na to spremna, s obzirom da je opremljena različitim medicinskim sredstvima, te tako postoji čak i frižider sa zalihama krvi odgovarajuće krvne grupe.

Neželjeni gosti

U slučaju neovlaštenog upada u automobil, američki predsjednik se može poslužiti lakim naoružanjem, skrivenim u unutrašnjosti limuzine i tako odvratiti uljeza.

Ipak, automobil koje je osmislila Tajna služba rukovodeći se time da ne treba otkrivati sve adute pred potencijalnim prijetnjama, po mnogo čemu ostaje tajna te brojne njegove karakteristike nikad nećemo saznati.