Zanimljivo predavanje
14

Dizajner Rimac Automobila održao predavanje dizajnerima u Sarajevu

Klix.ba
Pop-Up Sarajevo je trodnevni festival namijenjen studentima vizualnih umjetnosti i dizajna, kao i svim mladim kreativcima u BiH i šire, čije održavanje su inicirali studenti Odsjeka za grafički dizajn Akademije likovnih umjetnosi u Sarajevu. Uz brojne umjetnike, dizajnere, ilustratore i kreativne pojedince zanimljvo je bilo i gostovanje jednog od dizajnera najbržeg električnog automobila na svijetu.

Damir Antolović, vođa UX dizajna iz kompanije Rimac Automobili, održao je vrlo zanimljivo predavanje na kojem je tema bila "Automobilski dizajn: jučer, danas i sutra". U okviru ovog predavanja studentima je predočio činjenice o samom nastanku kompanije Rimac Automobili i njihovog prvog hipersportskog električnog automobila Concept One, ali i o razvoju i planovima za potpuno novi model Rimac C_Two koji je ranije ove godine predstavljen na Sajmu automobila u Ženevi.

Najviše pažnje privukao je svakako dio predavanja koji se odnosio na razvoj tehnologije za autonomnu voznju i funkcionalnost "Coach driver" koja će mu, umjesto da zamijeni vozača, pomoći da uči i pomoću audio i vizuelnih informacija usavrši svoju vožnju i iskoristi maksimalne performanse automobila.

Festival uključuje i posebno dešavanje pod nazivom Pecha Kucha na koje su pozvani lokalni umjetnici i dizajneri kako bi prezentovali sebe i svoj rad. Prezentacija se sastoji od 20 slajdova s vremenom od 20 sekndi po slajdu (standardni Pecha Kucha format 20x20). U ovom segmentu festivala gospodin Antolović radio je sa studentima na razvoju ideja nekoliko komponenti u automobilu te je iskoristio priliku da s njima podijeli informacije kako taj proces izgleda unutar kompanije Rimac Automobili.