Troškovi
5

Devet velikih proizvođača ove jeseni neće izlagati u Frankfurtu

Klix.ba
Vremena se očigledno mijenjaju, jer čak devet značajnih automobilskih kompanija svoje modele ove jeseni neće izložiti na Sajmu automobila u Frankfurtu. Razlog su troškovi.

Nekoliko sedmica prije početka jedne od najvećih izložbi automobila koja se godinama održava u Frankfurtu poznat je spisak automobilskih kompanija u kojima su donijeli odluku da svoje modele ove jeseni neće izložiti posjetiocima sajma u Njemačkoj.

U Frankfurt ne dolaze DS, Infiniti, Peugeot, Jeep, FIAT, Alfa Romeo, Mitsubishi, Volvo i Nissan, što je pomalo čudno, jer spomenutim kompanijama pripada 20 posto od ukupne evropske godišnje prodaje.

Kao primarni razlog svog nepojavljivanja u Frankfurtu u kompanijama navode izuzetno velike troškove učešća na sajmu koji premašuju kasnije prodajne efekte, dok istovremeno postoje bolji i znatno jeftiniji načini (online prezentacije, društvene mreže, videomaterijali...) za efikasnu promociju automobila koje proizvode i prodaju.

Upućeni business analitičari također misle da automobilski proizvođači za predstavljanje svojih novih modela sve češće preferiraju manje izložbe na kojima će njihovi proizvodi imati veću pažnju publike, ali i samostalne prezentacije "uživo". Vremena se, definitivno, mijenjaju.